Paksi Városi Múzeum

A paksi Városi Múzeumot 1993-ban alapította a város önkormányzata. Gyűjtőköréhez tartoznak a Paks város közigazgatási területén található régészeti, néprajzi, helytörténeti-újkortörténeti emlékek. Az intézmény 1994-ben kezdte meg működését az óvárosban található, egykor Cseh-Vigyázó, később Mádi-Kovács család birtokában lévő kúriában. Az 1994-ben átadott kőtárral és az 1995-re megvalósult, Paks történetét bemutató állandó kiállítással, valamint számtalan időszaki kiállítással várta látogatóit 2015-ig. Ebben az évben kezdődött meg a szomszédos Szeniczey-kúria felújítása és múzeumi kiállítótérré való átalakítása. 2016-ban nyílt meg az új állandó kiállítás immár a réginél tízszer nagyobb alapterületen.

A Paksi Városi Múzeumhoz tartozik a Paks melletti Dunakömlőd-Bottyánsáncon, az egykori római katonai segédtábor (antik neve Lussonium) területén 2003-ban létesített romkert is, amelynek fejlesztése folyamatos.

Paksi Metszet

2016-ban megnyitott állandó kiállításunk a Paksi Metszet négy kiállítási egységből áll. A paksi Löszfal, a Régiségtár, az Emléktér és a Dunatár különböző síkokon, „metszeteken” keresztül mutatja be a várost.
A korábban külön épületben kiállított Pákolitz István emlékszobát 2019-ben újították meg és helyezték át jelenlegi helyére.

A múzeum a szállodától néhány méterre helyezkedik el, így könnyű megközelíthetősége-, valamint gyermekek és felnőttek számára is izgalmas kiállításai miatt ajánljuk kedves Vendégeinknek.

Nyitvatartásról és jegyárakról a múzeum weboldalán tájékozódhatnak: www.varosimuzeum.paks.hu/kapcsolat/

Forrás: varosimuzeum.paks.hu