Túraútvonalak

Kedves Vendégeink!

 

Paks – Ürgemező, Imsósi erdő

Közvetlenül a város nyugati szélénél terül el az Ürge-mező nyílt homoki gyepekkel, valamint kisebb-nagyobb buckaközi láprét-foltokkal tarkított komplexe. Felejthetetlen élményt nyújtanak áprilisban az itt virító apró nőszirom különböző színekben pompázó telepei. Értékes homokterületek kisebb foltokban, déli-délkeleti irányban, egészen a Duna partjáig, illetve az erőműig húzódnak. E tájon néhol még a homoki árvalányhaj „zászlóit” lengeti a májusi szél.

Az Ürgemező északnyugati felétől nem messze találjuk a Cseresznyési-lápréteket, ahol több védett növényfajunk is szép számban él. Ezek egyike az országunkban ma már erősen megritkult fehérmájvirág. Nyár végétől ugyanitt gyönyörködhetünk a kornistárnics sötétkék virágaiban is.

 

A természet csodái – A túrakedvelők figyelmébe

Mára szinte közhellyé vált, hogy a stresszes, zajos hétköznapok után mindenkinek szüksége van feltöltődésre, pihenésre.A kikapcsolódás és ellazulás egyik legegyszerűbb módja a természetjárás, ahol a friss levegőn, a testet-lelket pihentető természetes hangok, a madárcsicsergés és a fák között suhanó szellő hatására átmenetileg elfelejtkezhetünk a mindennapi gondokról.

Ha akár egy hétre, akár csak egy órára szeretne elmenekülni a város zajából, nálunk mindenképpen találhat kedvére való elfoglaltságot, a túrázástól kezdve a kerékpározásig. Alábbi összeállításunkban ehhez szeretnénk kedvcsinálóként néhány támpontot ajánlani.

 

Ürge tanösvény

A 2013-ban felavatott tanösvény Paks határában található. Szakvezetéssel vagy önállóan, a kihelyezett tájékoztató táblákat megtekintve, illetve vezetőfüzet segítségével járható be. A városból gyalogosan is megközelíthető, az Ürgemezőn haladva a homokpuszta természeti értékeit ismerhetik meg a látogatók. A túra során nagy valószínűséggel találkozhatunk a névadó ürgékkel, de a puszta érdekes növény-, rovar-, és madárvilágának tagjai is szemünk elé kerülhetnek.

Program időtartama: 3,5 óra

Túra hossza: 4 km

Helyszín: Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet, Paks, Ürgemező

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Paksról. A városi uszoda mellett haladó Kishegyi úton, az M6-os autópálya felüljáróján keresztül érhető el a terület széle.

GPS: 46.6180894 18.829053

Részvételi díj: 20 főig: 12 000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

 

Forrás: www.ddnp.hu